0

Białkowe ciastka orzechowe

Zamiast ciastek przepełnionych cukrem i tłuszczami trans, lepiej przygotować proste i szybkie kulki orzechowe, które zarówno pod względem smaku jak i składu biją na głowę ciastka za sklepu

Wartości odżywcze (całość):
Energia: 980 kcal
Białko: 49,7 g
Tłuszcz: 49 g
Węglowodany: 95,7 g

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
50 g odżywki białkowej waniliowej (np. http://www.sfd.pl/sklep/prdir.aspx?pid=216&produkt=26665)
30 g migdałów
1,5 łyżki masła migdałowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
5 daktyli
1 szklanka ciepłej wody

ciastka orzechowe

Przygotowanie:
W misce wymieszaj płatki owsiane z odżywką. Do blendera wrzuć mało migdałowe, olej i około 1/3 szklanki wody. Wymieszaj dokładnie. Dodaj daktyli i ponownie zamieszaj. Dodawaj do blendera zawartość miski i powoli dolewaj wody. Masa musi wyjść dosyć gęsta.
Następnie z masy uformuj kulki, ułóż je na pergaminie i wstaw do lodówki na około godzinę.
Gotowe.

fot. fitnesskuchnia.pl

Comments

comments

Fitness kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.