0

Dietetyczna pizza z jajkiem

Jeśli zostało wam trochę jajek po świętach, możecie je wykorzystać jako dodatek do pizzy.
Ale będzie to wyjątkowa pizza, bo wysokobiałkowa… i niezwykle prosta w przygotowaniu.

Wartości odżywcze (na 100g):
Energia: 144 kcal
Białko: 11,9 g
Tłuszcz:  8,8 g
Węglowodany: 5,29 g

Składniki :

Ciasto:
1 mix do pizzy http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/792-skinny-pizza-mix-do-wypieku-pizzy-niskoweglowodanowej.html
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml wody

Dodatki:
0,5 papryki
0,5 cebuli
0,5 pomidora
5 pieczarek
#jajko
kilka liści bazylii

Sos:
50 ml Koncentratu pomidorowego
Oregano
Bazylia
Sól
Pieprz
Ząbek czosnku (rozgnieciony)
Woda

Przygotowanie:
Mix na ciasto wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i 150ml wody.
Gotowe ciasto nie będzie się ładnie odklejać od palców, jak przy użyciu tradycyjnej mąki, więc dobrze jest posmarować ręce oliwą.
Gotowe ciasto rozgnieć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Nie rozgniataj zbyt cienko, ponieważ mix to głownie mąka migdałowa, więc dużo nie urośnie.

Składniki na sos wymieszaj w szklance i rozsmaruj po pizzy.
Pokrój warzywa i pieczarki w cienkie paski i rozłóż na cieście.

Wstaw do piekarnika na około 15 min w temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach wyjmij pizze i rozbij na niej jajko. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

Wyjmij pizzę z piekarnika i ułóż na niej liście bazylii.
Gotowe.

Testowany przez nas mix jest sporym zaskoczeniem, bo swoją rolę spełnia wyjątkowo dobrze i smakuje nie gorzej niż pizza z mąki pszennej.
Szczególnie zadowolone będą osoby, które nie przepadają za grubym ciastem.
Nasza ocena mix’u„Skinny pizza”: 4+ / 5
http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/792-skinny-pizza-mix-do-wypieku-pizzy-niskoweglowodanowej.html

fot. Fitnesskuchnia.pl

domowa pizza z jajkiem

Dietetyczna pizza z jajkiem

Comments

comments

Fitness kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.