2

Dietetyczne brownies z mąki migdałowej

Co powiecie na zdrowszą, weekendową wersję „oszukanego posiłku”?
Ciastka bezglutenowe z obniżoną zawartością węglowodanów.

Wartości odżywcze (na 100g):
Energia: 322 kcal
Białko: 14,9 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 23,3 g

Składniki :
Suche:
1 szklanka mąki migdałowej (niskowęglowodanowej,http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/794-odtluszczona-organiczna-maka-migdalowa-40g-bialko-4g-weglowodany.html?fitnesskuchnia )
0,5 szklanki kakao w proszku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
Szczypta soli

Mokre:
0,5 szklanki oleju kokosowego
0,25 szklanki miodu (lub 1 łyżeczka stewii dla mniejszej ilości kcal)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 130 stopni.
W jednej misce wymieszaj składniki suche, a w drugiej wymieszaj dokładnie jajka a następnie dodaj resztę składników mokrych.
Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie je połącz.
Wyłóż masę do foremek (najlepiej sylikonowych) i wstaw do piekarnika na około 15 minut.

Po tym czasie wyjmij i daj ciastkom ostygnąć przez około 10 min.
Gotowe

 

Dietetyczne ciastka z mąki migdałowej

Borwnies zmąki migdałowej

 

Testowana mąka o obniżonej zawartości węglowodanów (http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/794-odtluszczona-organiczna-maka-migdalowa-40g-bialko-4g-weglowodany.html) świetnie nadaje się do przygotowywania ciastek i innych słodkich wypieków. W smaku wyraźnie czuć migdały, co przekłada się później na ciekawy smak ciastek.
Zupełnie nie ma się, do czego przyczepić (no może poza ceną )
Nasza ocena: 5/5 z czystym sumieniem.

fot. Fitnesskuchnia.pl

Comments

comments

Fitness kuchnia

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.