0

frytki z batatów

Jadacie bataty, znane szerzej jako „słodkie ziemniaki”?

W Polsce są jeszcze dosyć mało popularne, ale na zachodzie znane są i cenione od dawna. Szczególnie upodobali je sobie sportowcy, którzy doceniają w nich niski indeks glikemiczny, a także niższą kaloryczność niż w przypadku białych ziemniaków.
Bataty zawierają więcej błonnika, witamin i minerałów.
W związku z tym dzisiaj „bataty na ostro”.

slodkie_ziemniaki

Wartości odżywcze (na 100g):
Energia: 84,87 kcal
Białko: 1,5 g
Tłuszcz: 0,1 g
Węglowodany: 19,8 g

Składniki:
1 kg Batatów
0,1 g soli
0,2 g czarnego pieprzu
0,2 g ostrej papryki
Spray do smażenia

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Obierz bataty i potnij w paski (mniej więcej 2 razy większe od frytek). Wrzuć ziemniaki do miski, spryskaj lekko sprayem do pieczenia, dodaj cukru (opcjonalnie), soli, pieprzu i papryki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozłóż bataty na blasze i piecz przez około 10 min. Następnie przemieszaj i piecz kolejne 10 minut lub do czasu aż zbrązowieją.

 

Comments

comments

Fitness kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.