0

Glutation – najsilniejszy przeciwutleniacz

Glutation to białko wytwarzane przez komórki naszego organizmu.
Jest kluczowym elementem w prawidłowym funkcjonowaniu komórek, bo bez niego, komórki szybko by się utleniały (niszczyły). Cały organizm wykazywałby wtedy słabą odporność na różnego rodzaju zakażenia, czy nawet rozwój komórek nowotworowych.

Badania wykazały, że glutation odgrywa kluczową rolę w leczeniu takich chorób jak AIDS, choroby wątroby (glutation ma kluczowe znaczenie dla jej detoksykacji), udary mózgu czy cukrzycy, gdyż pomaga oczyścić komórki z wolnych rodników oraz toksyn i podnieść poziom ich odporności.

glutatuion

Jak wszystkim w naszym organizmie, tak i poziomem glutationu można sterować przez odpowiedni styl życia.
Do jego niedoborów prowadzą między innymi: stres, zanieczyszczone środowisko, zakażenia, zła dieta i promieniowanie.
Natomiast do zwiększania poziomu tego cudownego elementu, prowadzi między innymi spożywanie awokado, szparagów, brokułów, brukselki, czosnku, cebuli czy pospolitej kapusty.

Widać tutaj, że naprawdę niewiele potrzeba żeby pomóc naszemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu.

Comments

comments

Fitness kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.