0

Gluten – pic na wodę

Zapewne wszyscy słyszeli o diecie bezglutenowej. O jej pozytywnym wpływie na nasze drowie i samopoczucie.
Jednak okazuje się, że to wszystko ma bardzo mało wspólnego z rzeczywistością.
O ile nie jest się chorym na celiakię, eliminacja glutenu z diety nie przyniesie żadnych pozytywnych skutków.

Wszystko zaczęło się w 2011 roku od badań Petera Gibsona z Monash University w Australii. Dowiódł on, że jedzenie glutenu przez osoby zdrowe, może wywoływać bóle brzucha, niestrawność, zmęczenie czy bóle mięśni i stawów. Jego badaniami zainteresowały się poczytne media i wtedy zaczęła się ogólnoświatowa histeria. Wszyscy zaczęli panicznie bać się mieszanki białek, którą jest gluten.

wikimedia.org

Autor badań postanowił ponownie przyjrzeć się swoim odkryciom. W 2013 roku, badania powtórzono, ale przy dużo większych restrykcjach jeśli idzie o ich wiarygodność. Jedynie sam autor badań wiedział komu podawano gluten a kto dostawał jedzenie bezglutenowe. Badania przeprowadzono na osobach, które skarżyły się na nietolerancję glutenu. Efekt był taki, że osoby jedzące gluten ze świadomością, że jedzą bezglutenowo, czuły się dobrze. Natomiast osoby nie jedzące glutenu, myśląc, że go jadły czuły się źle. Oczywiście jest to w dużym uproszczeniu, ale pokazuje schemat myślenia.

Ile jeszcze czeka nas cudownych „diet” i „odkryć” w dziedzinie odżywiania?
Wniosek jest jeden: jeśli nie masz celiakii to gluten ci nie zaszkodzi.

Dla zainteresowanych, pełen tekst powtórnego badania tutaj

 

Comments

comments

Fitness kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.