0

Jak się odchudzać?

Często dostajemy pytania odnośnie diet odchudzających albo o powody braku postępów w odchudzaniu.

Jak się okazuje, paradoksalnie, najczęstszą przyczyną braku postępów w redukcji tkanki tłuszczowej jest jedzenie…. zbyt małych ilości kalorii.

Dlaczego tak się dzieje?
Spożywanie zbyt małych ilości jedzenia powoduje głównie utratę tkanki mięśniowej. Mniej mięśni to niższy poziom metabolizmu. Niższy poziom metabolizmu to większe odkładanie tkanki tłuszczowej przy niższej kaloryczności jedzenia.

Innymi słowy, nasz organizm, przy zbyt małej ilości jedzenia, przełącza się w tryb przetrwania. Zakłada on, że idą ciężkie czasy i trzeba się na nie przygotować odkładając tłuszcz zapasowy – bardzo przydatny mechanizm który pozwalał przetrwać naszym przodkom.

Żeby oszukać ten mechanizm, należy zapewnić jedynie minimalnie ujemny bilans kaloryczny oraz mądrze wykorzystywać okresy stabilizacji wagi.

W dużym skrócie: chcesz schudnąć? Jedz!

Comments

comments

Fitness kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.