0

Małże w warzywach

Dzisiaj kolejny dowód na to, że dieta nie musi być nudna ani czasochłonna. Tym razem coś dla miłośników cieplejszych klimatów.

Wartości odżywcze (całość):
Energia: 781 kcal
Białko: 114,7 g
Tłuszcz: 27,7 g
Węglowodany: 17,7 g

Składniki:
1 cebula (posiekana)
1 szklanka bulionu warzywnego
1 kg mrożonych małży (w muszlach)
1 pęczek pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek

małże


Przygotowanie:
w garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Dolej bulionu warzywnego i podgrzej. Małże dobrze umyj i wrzuć do garnka. Dodaj pół pęczka posiekanej pietruszki. Gotuj przez kilka minut, aż muszle się otworzą. Wyjmij je z garnka na talerz i posyp pozostałą pietruszką. Podawaj ciepłe.
Wszystkie nieotwarte małże należy wyrzucić.

fot. FK

Comments

comments

Fitness kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.