0

Masło migdałowe

Przepis na domowe masło migdałowe

Wartości odżywcze (na 100 g):
Energia: 583 kcal
Białko: 18,9 g
Tłuszcz: 49,3 g
Węglowodany: 29,7 g

Składniki:
500 g migdałów
2 łyżki syropu z agawy/klonowego
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Migdały układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wkładamy na 6-8 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Po przestudzeniu migdałów przekładamy je do blendera i blendujemy około 5-10 minut.
Od czasu do czasu można przemieszać masę, która przykleiła się do ścian blendera.
Kiedy już uzyskamy jednolitą konsystencję dodajemy cynamon oraz syrop i ponownie miksujemy dalej na wyższych obrotach.

Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Możliwe, że na powierzchni wtrąci się olej. Nie należy się tym przejmować, masło cały czas będzie się nadawać do jedzenia.

pixabay.com

 

 

Comments

comments

Fitness kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.