0

Tyjemy przez tanią żywność?

W współczesnym społeczeństwie chcemy mieć wszystkiego jak najwięcej i jak najtaniej. Dotyczy to również żywności.

Jednak jak się okazało z najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Stanowym w Georgii, epidemia otyłości w stanach zjednoczonych, jest silnie powiązana ze spadkiem kosztów żywności.

wikimedia.org

wikimedia.org

Nie chodzi tutaj tylko o koszt wyrażony w pieniądzach, ale także koszt wyrażony w czasie. Dlatego nietrudno się domyślić, że to właśnie te dwie branże, dające oszczędność czasu i pieniędzy, zanotowały silny wzrost na przestrzeni ostatnich lat. Pozwalające zaoszczędzić pieniądze sklepy dyskontowe, poprzez swoje praktyki negocjacyjne z dostawcami, sprawiły, że żywność stała się od 10% do nawet 30% tańsza niż w tradycyjnych sklepach. Dodatkowo, często polityka cenowa ustawiona jest tak, że kupując więcej jednorazowo, płacimy mniej za w przeliczeniu na pojedynczą sztukę.

Z kolei branżą oszczędzającą czas są restauracje, szczególnie te szybkiej obsługi. Kolejne restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu i są dostępne jak nigdy wcześniej. Powoli zmieniają się przyzwyczajenia w stosunku do korzystania z restauracji: od okazjonalnego wyjścia na wyjątkowy obiad, do codziennego przegryzania czegoś w biegu pomiędzy spotkaniami, albo w drodze do domu.

Pozornie sporo dzięki temu oszczędzamy, ale koszty jakie przyjdzie nam za to zapłacić w przyszłości mogą być o wiele wyższe niż czas poświęcony na przygotowanie posiłku w domu.

źródło i szczegóły badań: http://www.nber.org/papers/w20892

 

Comments

comments

Fitness kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.